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Dear Mr Thomson 

Comments on Exposure Draft - ED 266 Remeasurement on a Plan Amendment, 
Curtailment or Settlement/Availability of a Refund from a Defined Benefit Plan 
(Proposed amendments to AASB 119 and Interpretation 14) 

The Actuaries Institute is the sole professional body for actuaries in Australia.  It represents the 
interests of over 4,100 members, including more than 2,200 actuaries.  Our members have 
had significant involvement in the superannuation industry and the development of 
superannuation regulation, reporting and disclosure, interpreting financial statistics, risk 
management and related practices in Australia for many years.   

The attached submission sets out the Actuaries Institute’s comments on ED 266 
Remeasurement on a Plan Amendment, Curtailment or Settlement/Availability of a Refund 
from a Defined Benefit Plan (Proposed amendments to AASB 119 and Interpretation 14).   

Please do not hesitate to contact the Chief Executive Officer of the Actuaries Institute, David 
Bell (phone 02 9239 6106 or email david.bell@actuaries.asn.au) to discuss any aspect of this 
paper.  

Yours sincerely 

 
 
Andrew Boal 
Convenor – Superannuation Practice Committee, Actuaries Institute 
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Question 1—Accounting when other parties can wind up a plan or affect benefits for plan 
members without an entity’s consent 

 

The IASB proposes amending IFRIC 14 to require that, when an entity determines the 
availability of a refund from a defined benefit plan: 

(a) the amount of the surplus that an entity recognises as an asset on the basis of a future 
refund should not include amounts that other parties (for example, the plan trustees) 
can use for other purposes (for example, to enhance benefits for plan members) 
without the entity’s consent. 

(b) an entity should not assume a gradual settlement of the plan as the justification for the 
recognition of an asset, if other parties can wind up the plan without the entity’s 
consent. 

(c) other parties’ power to buy annuities as plan assets or make other investment 
decisions without changing the benefits for plan members does not affect the 
availability of a refund. 

Do you agree with the proposed amendments? Why or why not? 

We understand that the amendment is intended to capture situations where an employer’s 
control over the refund of a plan surplus is severely compromised and hence there is 
significant uncertainty over an employer’s ability to obtain value from that surplus through a 
refund.   

For most Australian defined benefit plans employers receive value from a surplus through a 
reduction in future contributions rather than a refund of surplus. A refund of surplus is less tax 
effective than a contribution holiday and is subject to additional legislative requirements. 
Given that these amendment apply to refunds of surplus, not contribution holidays, we 
expect that they will have little impact on Australian plans. 

Having said that, we are concerned that the amendment deals with the application of often 
very legalistic plan termination provisions under very specific circumstances.  Given variations 
in plan rules and legal structures the amendments may not achieve the intended purpose.  It 
may be more appropriate for the amendment to set out the principles the IASB wishes to 
achieve or to allow recognition of surplus where it can be demonstrated that the employer is 
still likely to achieve value, notwithstanding another party’s powers. 

 

Question 2—Statutory requirements that an entity should consider to determine the 
economic benefit available 

 

The IASB proposes amending IFRIC 14 to confirm that when an entity determines the 
availability of a refund and a reduction in future contributions, the entity should take into 
account the statutory requirements that are substantively enacted, as well as the terms and 
conditions that are contractually agreed and any constructive obligations. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

We support this proposal. We agree that current requirements as they stand at the date of 
determination should be allowed for. 
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Question 3—Interaction between the asset ceiling and past service cost or a gain or loss on 
settlement 

 

The IASB proposes amending IAS 19 to clarify that: 

(a) the past service cost or the gain or loss on settlement is measured and  recognised in 
profit or loss in accordance with the existing requirements in IAS 19; and 

(b) changes in the effect of the asset ceiling are recognised in other comprehensive 
income as required by paragraph 57(d)(iii) of IAS 19, as a result of the reassessment 
of the asset ceiling based on the updated surplus, which is itself determined after 
the recognition of the past service cost or the gain or loss on settlement. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

We support the proposed amendment. The amendment leads to a consistent treatment of 
past service costs and gains and losses on settlement between employers who are just over 
or just below the asset ceiling. We also understand that the purpose of the asset ceiling is to 
require employers not to recognise a plan surplus where they are unlikely to derive value from 
that surplus. Using the surplus to fund a past service costs suggests that the employer may 
receive some value from the surplus. 

We note there is an alternative view that the surplus above the ceiling has no value and 
hence there should be no cost if it is spent on something like a past service cost. We believe 
that it would be helpful for the IASB to set out reasons why the proposed view is preferred 
over the alternative view. 

 

Question 4—Accounting when a plan amendment, curtailment or settlement occurs 

 

The IASB proposes amending IAS 19 to specify that: 

(a) when the net defined benefit liability (asset) is remeasured in accordance with 
paragraph 99 of IAS 19: 

(i) the current service cost and the net interest after the remeasurement are 
determined using the assumptions applied to the remeasurement; and 

(ii) an entity determines the net interest after the remeasurement based on the 
remeasured net defined benefit liability (asset). 

(b) the current service cost and the net interest in the current reporting period before a 
plan amendment, curtailment or settlement are not affected by, or included in, the 
past service cost or the gain or loss on settlement. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

We are concerned that the proposed amendments would lead to inconsistent treatment of 
otherwise identical defined benefit plans sponsored by different employers.  
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The inconsistency arises because one employer is require to remeasure their plan while the 
other employer isn’t required to remeasure. Even if the plans are otherwise identical after the 
event, the measurements at different points in time with different assumptions will lead to the 
two employers showing a different expense for two identical plans. 

Further the amendments could under some extreme circumstances encourage artificial plan 
amendments, curtailments or settlements in order to initiate a remeasurement of the service 
cost and net interest. If the movement in assumptions was sufficiently favourable engineering 
a minor change would allow the whole plan to be remeasured. 

We believe that the effect of the settlement on the ongoing expense can be allowed for 
relatively simply without creating the distortions caused by remeasurements described 
above.  

Under current rules, the settlement gain or loss can often be determined based on the assets 
paid from the plan in the settlement and the defined benefit obligation of the members who 
accept the offer to settle. 

One could then proceed as follows, applying in both cases the assumptions current at the 
beginning of the reporting period: 

a. deduct from or add to the net interest for the period subsequent to the event an 
amount that represents the share of the existing net interest that is related to the 
obligations settled as a result of the event; and 

b. deduct from or add to the current service cost for the period subsequent to the event 
an amount that represents the share of the existing current service cost for the 
obligations settled as a result of the event. 

We believe that this approach would be consistent with current practice, would recognise 
the impact of the event in the post-event period and would not lead to distortions between 
different employers sponsoring similar plans. 

 

Question 5—Transition requirements 

 

 

 

 

 
The IASB proposes that these amendments should be applied retrospectively, but 
proposes providing an exemption that would be similar to that granted in respect of the 
amendments to IAS 19 in 2011. The exemption is for adjustments of the carrying amount of 
assets outside the scope of IAS 19 (for example, employee benefit expenses that are 
included in inventories) (see paragraph 173(a) of IAS 19). 

          We do not support the retrospective application of these amendments. 

Under the current standard remeasurement of the service cost and interest cost for members 
who are not affected by the plan amendments, curtailment or settlement is not required and 
any gains or losses at the time of settlement will be captured at the end of the reporting 
period. Therefore there is typically no remeasurement for members of a plan who are not 
affected by a plan amendment, curtailment or settlement that affects other members. 
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Retrospective application of the requirements will mean that new remeasurements need to 
be undertaken in previous periods where calculations have not previously been done. The 
retrospective application could lead to significant additional costs from sourcing required 
data and undertaking calculations not previously performed.  

The impact of the additional calculations will be some change between amounts previously 
recorded in Profit and Loss and amounts recorded in Other Comprehensive Income. There 
does not appear to be a benefit to users of financial statements that outweighs the costs. 


